Klimatilpasning
Klimaforandringer gør det nødvendigt for kommunerne at tage højde for oversvømmelser som følge af ekstreme regnvandsmængder samt for generelle vandstigninger.
Vejledning i planlægning i forebyggelse af oversvømmelse og erosion
Den 1. februar 2018 trådte planlovsændring om forebyggelse af skader ved oversvømmelse og erosion, samt etablering af kystbeskyttelsesanlæg uden tilvejebringelse af en lokalplan i kraft. Erhvervsstyrelsen har i samarbejde med Miljøstyrelsen, Kystdirektoratet, og DMI og i dialog med KL udarbejdet en vejledning.
Vejledningen skal give kommuner inspiration til arbejdet med udpegning og klimatilpasning ved brug af eksempler. Der gives konkret vejledning til, hvordan kommunerne ved anvendelsen af lovændringens nye redskaber i kommune- og lokalplaner kan sikre de nødvendige afværgeforanstaltninger bliver i etableret i de udpegede områder, som kommunen vurderer kan blive oversvømmet eller udsat for erosion. Derudover vejledes der i, hvornår l lokalplanpligten for kystbeskyttelsesanlæg kan fraviges.
Denne første digitale udgave af vejledning er udgivet i 2019 og forventes at blive opdateret de følgende år i takt med, der foreligger nye oplysninger.
Klimatilpasningsplaner
Voldsomme skybrud i Danmark i bl.a. 2011 førte til, at regeringen og KL i 2013 indgik en aftale om klimatilpasning, som forpligtede alle kommuner til at gennemføre risikokortlægning og udarbejde klimatilpasningsplaner.
Derudover blev der i planloven givet mulighed for at indarbejde hensyn til klimatilpasning og forebyggelse af forurening i lokalplaner.
Havstigninger
Kystbyer og andre lavtliggende byer står med en særlig udfordring ift. at håndtere generelle havvandsstigninger og hyppigere stormflodshændelser.
Det globale havniveau vil fortsætte med at stige i løbet af det 21. århundrede og IPPC 5. hovedrapport forudsiger at havniveauet vil stige op til 1 meter frem mod år 2100. Samtidig forventes øgede regnvandsmængder og flere og voldsommere skybrud. Klimaforandringerne kommer som følge af globale temperaturstigninger og risikerer at medføre massive økonomiske tab og menneskelige omkostninger, hvis de ikke håndteres. Ikke mindst i byerne.
Oversvømmelsesdirektivet
Risikostyringsplaner
Hvad skal sikres i kommuneplanlægningen?
Kommuneplanen skal indeholde retningslinjer for udpegning af områder der er truet af oversvømmelse og erosion, samt retningslinjer der sikrer, at der etableres afværgeforanstaltninger ved planlægning for byudvikling, særlige tekniske anlæg, ændret arealanvendelse mv i områder, der er truet af oversvømmelse og erosion (se vejledningen i planlægning for forebyggelse af oversvømmelse og erosion.
Kommuneplanen skal ligeledes indeholde retningslinjer til friholdelse af arealer for ny bebyggelse eller etablering af foranstaltninger til sikring mod oversvømmelse, når arealet er i væsentlig risiko for oversvømmelse jf. lov om vurdering og styring af oversvømmelsesrisikoen fra vandløb og søer, EU's oversvømmelsesdirektiv og bekendtgørelse nr. 894 af 21/06/16 om vurdering og risikostyring for oversvømmelser fra havet, fjorde eller andre dele af søterritoriet.
Det er Kystdirektoratet, der er ressortmyndighed ift. risiko for oversvømmelse fra havet.
Sammenhæng mellem kommuneplan og risikostyringsplan
Kommuneplanen må ikke stride mod en kommunal risikostyringsplan, og der skal redegøres for sammenhængen mellem kommuneplanen og risikostyringsplanen jf. lov om vurdering og styring af oversvømmelsesrisikoen fra vandløb og søer samt bekendtgørelse om vurdering og risikostyring for oversvømmelser fra havet, fjorde eller andre dele af søterritoriet.